Home
Wat?
Hoe?
Ervaringen
Wie?
Blog
GegevensZelfvertrouwen


Zelfvertrouwen – een prachtig iets om te hebben, een zeer gewild artikel in cursussen persoonlijke ontwikkeling. Maar de manier waarop de meeste mensen dit proberen te verkrijgen werkt niet goed.
Vaak wordt zelfvertrouwen gezien als een kwestie van kracht; daarom wordt het getraind als was het een spier die ontwikkeld kan worden door opdrukken. Dus gaan mensen affirmaties herhalen als magische mantra’s. En als ze dan merken dat dit niet werkt, verhogen ze het aantal oefeningen …

Maar kunnen we onszelf op die manier overtuigen – door communicatie in slechts één richting? Kunnen we onze onzekerheid elimineren door ze te overschreeuwen? Onze geest zal tegenwerken en juist meer vasthouden aan z’n twijfels en kritiek, wanneer wij proberen die te onderdrukken in plaats van ermee om te gaan.
Onze gevoelens zullen merken dat ze niet geraakt worden door geïmporteerde ideeën; ze zullen zich in de steek gelaten voelen omdat ze niet gehoord en gevoeld worden – en ze zullen concluderen dat er iets met ze mis is, omdat er niet naar hen geluisterd wordt...
En onze wijsheid zal eenvoudigweg zeggen: Als ik werkelijk goed en beminnenswaardig was, dan zou ik dat mezelf toch niet zo vaak hoeven te vertellen. Niemand investeert tijd en moeite om zichzelf ervan te overtuigen dat hij twee benen heeft…

De weg naar zelfvertrouwen gaat in de tegenovergestelde richting: het gaat om het vergroten van ons bewustzijn en van ons vermogen om met alles te zijn wat ons beweegt – inclusief onze twijfels.
Wat zou er mis kunnen zijn met onzekerheid en zelftwijfel? Ze zijn zo menselijk, we kennen ze allemaal. Als ze niet de overhand nemen, dragen ze bij aan onze openheid. Het zijn onze ideeën die er een probleem van maken.

Werkelijk zelfvertrouwen ligt in het vermogen te leven met alle onzekerheid en twijfel, deze waar te nemen in plaats van zich erdoor laten kidnappen, ze toe te laten en eventueel te communiceren in plaats van ze te onderdrukken en te verbergen. De sleutel ligt in ons openen, niet in ons afsluiten. Zelfvertrouwen is een bijproduct van zelfbewustzijn; je krijgt het, als je het niet langer nodig hebt…
Een Heart Intelligence group kan je ondersteunen je zelfbewustzijn uit te breiden. Als we ervaren dat we gehouden en geliefd worden terwijl we op zo’n kwetsbare plek zijn, dat onze eigen vooroordelen niet gedeeld en bevestigd worden, dan kunnen we verkennen hoe het is om te zijn met wat een zwakte leek – en de kracht ervan ontdekken.

Als je wilt leren te zijn met wat is, als je jezelf niet wilt afmatten met mentale push-ups, jezelf niet wilt verbouwen, maar je Zelf wilt ontdekken, dan ben je zeer welkom op één van onze Heart Intelligence Experience dagen.

PS Affirmaties kunnen helpen, als ze op de juiste manier worden gebruikt. Niet als interne propaganda (“In dit land is alles dik in orde”), maar als een manier om onszelf beter te leren kennen - met alle contrasten die in ons zijn. Affirmaties verwoorden slechts een deel van onze waarheid – en zodra we ze omarmen, roepen ze ook onze twijfels, angsten en verdedigingsmechanismen op. Dit is een kans deze waar te nemen, te voelen hoe ze ons beïnvloeden, zorgvuldig te luisteren naar wat we echt als onze waarheid ervaren en naar wat we willen, in werkelijk contact te komen met onszelf en te ontdekken: er is niets mis met ons, er is geen reden voor zelftwijfel, we hoeven niet opgevrolijkt te worden, want we zijn perfect in al onze onvolkomenheid.


Terug naar de vorige pagina
Wil je op de hoogte worden gehouden van events en nieuwe posts?
Schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief!

KLIK HIER!

Je kunt je te allen tijde weer uitschrijven.
Je email wordt niet voor andere doeleinden gebruikt.