Home
Wat?
Hoe?
Ervaringen
Wie?
Blog
GegevensVoelen is een kunst


In de indrukwekkende documentaire “Touch the Sound” zien we Evelyn Glennie: de wereld van een dove percussioniste. Ze schept intrigerende landschappen van geluid, al improviserend, soms samen met andere musici – zonder ooit iets te horen.
ZE VOELT DE GELUIDEN IN HAAR LICHAAM.
Ze kan daarbij niet alleen volume, tempo en ritme ervaren, maar ook zeer uiteenlopende kwaliteiten van geluid onderscheiden. Ze gebruikt allerlei fantasievolle eigengemaakte instrumenten of gewoon dingen en materialen die toevallig voor handen zijn – en het is overduidelijk dat ze de verscheidenheid ervan helder voelt en er intens van geniet.
De documentaire toont Evelyn’s inspirerende liefde voor geluid– niet alleen in muziek, maar in het leven in het algemeen: de zee, het verkeer van een grote stad, een afgelegen boerderij – alles drukt zichzelf uit in wat wij kunnen horen en wat zij kan voelen. Geen twijfel mogelijk wiens ervaring het meest intens is.

Afgezien van de pure vreugde die ik voel over hoe zij zich met de wereld en met zichzelf weet te verbinden, verschaft haar weg mij een aantal inzichten over het leven in het algemeen.

- Ons vermogen de wereld al voelende te ervaren is oneindig.
- Pas het voelen geeft onze zintuigelijke waarneming diepte.
- Ons lichaam speelt een sleutelrol voor gevoel en verbinding.

En Evelyn laat ons zien: FIJNZINNIG VOELEN KAN ONTWIKKELD WORDEN. Het gaat om toegewijde oefening, om liefde en vertrouwen.

Dat spreekt me erg aan. Dat is wat ik als kunstenaar heb geleerd. Dat is ook wat er tijdens onze Heart Intelligence Dagen aangeboden wordt: je doorlopend speels oefenen – in jezelf voelen, anderen voelen, het leven voelen.

PS
Kijk eens naar de documentaire op YOUTUBE.
Op 9:21 minuten begint de opname van een project met Fred Frith: klankritmes improviseren in de galmende ruimtes van een verlaten fabriek. Wat een afstemming!


Terug naar de vorige pagina
Wil je op de hoogte worden gehouden van events en nieuwe posts?
Schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief!

KLIK HIER!

Je kunt je te allen tijde weer uitschrijven.
Je email wordt niet voor andere doeleinden gebruikt.